Δήμος Ζαχάρως

zacharo-iliamap

Eίναι χτισμένη σε δυο επίπεδα. Tο ένα σκαρφαλώνει σε χαμηλό λόφο και το άλλο απλώνεται σε πεδινή περιοχή, που καταλήγει σε πανέμορφη παραλία με πλατιά αμμουδιά. H γύρω περιοχή είναι καταπράσινη-ελιές, πεύκα. Η Ζαχάρω έχει 5.407 κατοίκους. Aπέχει 32 χλμ NA από τον Πύργο.Αρχαιολογικοί Χώροι - Αξιοθέατα


Δημοτικά Διαμερίσματα

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Άγιος Ηλίας
Άγιος Ηλίας

Βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Νότια της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 30.

Ανήλιον

anilio-map

Βρίσκεται 6 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 134.

Αρήνη

Αρήνη

Βρίσκεται 8,1 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 172.

Αρτέμιδα

artemida-makistos-milea-map

Στο χωριό Λάπιθο, βόρεια του χωριού Κουμουθέκρα, στη θέση Ψιλολιθάρια (σε ύψος 755μ). Υπάρχουν ερείπια ιερού και του Λιμνάτιδος , Αρτέμιδος και ενός άλλου μικρότερων διαστάσεων. Ο ναός της Αρτέμιδος, δωρικός περίπτερος, είναι του 5ου αι.π.Χ. Τα κινητά ευρήματα που έχουν κατά καιρούς βρεθεί στον χώρο αυτό είναι Γ (;) και Α μέχρι Ρ εποχής.
Στο χωριό αυτό φθάνουμε όταν ξεκινώντας από την κωμόπολη Ζαχάρω, ακολουθήσουμε την επαρχιακή οδό προς το εσωτερικό της επαρχίας (χωματόδρομος καλά διατηρούμενος) και αφού διατρέξουμε 2 περίπου χιλιόμετρα, στρίψουμε αριστερά και περάσουμε το χείμαρρο που φέρνει το όνομα Μπουκαρίνο 2 χιλιόμετρα ακόμα μετά από τον χείμαρρο αυτόν φθάνουμε στο προαναφερόμενο χωριό.
Από κει με ατραπό δύσβατο οδηγούμεθα στα βορεινά του χωριού, όπου βρίσκονται τα ερείπια του Ναού της Αρτέμιδος.

Το δημοτικό σιαμέρισμα της Αρτέμιδας (Κουμουθέκρα) έχει 306 κατοίκους και απέχει περίπου 10 χιλ. από την Ζαχάρω

Κουμουθέρκα Αρτέμιδας


Στο όρος Λάπιθας, βόρεια του χωριού Κουμουθέρκα Ατρέμιδας, στη θέση Ψιλολιθάρια (σε ύψος 755μ). Υπάρχουν ερείπια ιερού και του Λιμνάτιδος , Αρτέμιδος και ενός άλλου μικρότερων διαστάσεων. Ο ναός της Αρτέμιδος, δωρικός περίπτερος, είναι του 5ου αι.π.Χ. Τα κινητά ευρήματα που έχουν κατά καιρούς βρεθεί στον χώρο αυτό είναι Γ (;) και Α μέχρι Ρ εποχής.
Στο χωριό αυτό φθάνουμε όταν ξεκινώντας από την κωμόπολη Ζαχάρω, ακολουθήσουμε την επαρχιακή οδό προς το εσωτερικό της επαρχίας (χωματόδρομος καλά διατηρούμενος) και αφού διατρέξουμε 2 περίπου χιλιόμετρα, στρίψουμε αριστερά και περάσουμε το χείμαρρο που φέρνει το όνομα Μπουκαρίνο 2 χιλιόμετρα ακόμα μετά από τον χείμαρρο αυτόν φθάνουμε στο προαναφερόμενο χωριό.
Από κει με ατραπό δύσβατο οδηγούμεθα στα βόρεια του χωριού, όπου βρίσκονται τα ερείπια του Ναού της Αρτέμιδος

Γιαννιτσοχώρι

Γιαννιτσοχώρι

Στο νοτιότερο σημείο του Δήμου Ζαχάρως βρίσκεται το χωριό Γιαννιτσοχώρι με πληθυσμό 550 κατοίκων και κύρια ασχολία τις αγροτουριστικές δραστηριότητες.
Η καταγάλανη θάλασσα του Ιονίου, αμμώδης παραλία του και το πευκοδάσος δίπλα στη θάλασσα συνθέτουν ένα όμορφο τοπίο που θα ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Η διαμονή σας εξασφαλίζεται από το σύγχρονο Camping Apollo πνιγμένο μέσα στα πεύκα και από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσα στο χωριό. Η καντίνα στην παραλία, οι παραλιακές ταβέρνες, τα εστιατόρια του χωριού και τα μίνι-μάρκετς θα σας εφοδιάσουν όλα τα απαραίτητα.
Αποτελεί ορμητήριο για περιηγήσεις και τουριστικές επισκέψεις στους καταρράκτες της Νέδα (Στόμιο), στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, στα Ολύμπια, στο ναό της Δήμητρας (Λέπρεο), στο ναό της Αθηνάς (Πρασιδάκι).
Αυτός ο συνδυασμός επιμορφωτικών δραστηριοτήτων και διασκέδασης θα σας καταπλήξει και πιστεύουμε αν επισκεφτείτε  ο Γιαννιτσοχώρι θα μείνετε πλήρως ικανοποιημένοι.

 

Περισσότερα...
Ζαχάρω

zaxaro-map

zaxaro2-map


Η Ζαχάρω βρίσκεται  32 χιλ. από τον Πύργο, είναι πανέμορφη παραλιακή κωμόπολη  έχει εύκολη πρόσβαση σε πολλά αξιοθέατα .Κτισμένη λίγο μετά την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους.

Η Ζαχάρω σαν οργανωμένο οικιστικό συγκρότημα δεν υπήρχε πριν της απελευθερώσεως του 1821. Από ιστορικά δεδομένα όμως φαίνεται ότι υπήρχε από το τέλος του 18ου αιώνα ένας οικισμός από χορτοκαλύβες, που εκατοικείτο εποχιακά από γεωργοκτηνοτρόφους της κοινότητας Μίνθης,.Στην περιοχή  της Ζαχάρως φέρεται σαν τσιφλίκι των Λαλαιών Τούρκων Ατζιταγά, οι οποίοι επιβλήθησαν  στη περιοχή μετά την νίκη τους επί των Αλβανών που είχαν έλθε ως βοήθεια εναντίον των επαναστατημένων Ελλήνων. Στη θέση του Αγ.Σπυρίδωνα ήσαν οι Αποθήκες του Αγά του Λάλα και μετά την απελευθέρωση περί του τέλος του 19ου αιώνα κτίσθηκε η ομώνυμη εκκλησία.

Στις απογραφές που έγιναν στα 1835, 1844,1851 και 1861 δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθυσμό της Ζαχάρως,γιατί οι κάτοικοί της απογράφοντο ως Αλβαιναίοι , αφού  διέμενον στη Ζαχάρω κυρίως τον χειμώνα. Η Zαχάρω έγινε οργανωμένος οικισμός μετά το 1860 . Στο Κλειδί του Καϊάφα διεξήχθησαν το 1825 σφοδρές μάχες εναντίον του Ιμπραήμ από την Ταξιαρχία της Αρήνης (με ηγέτη τον Ταξίαρχο Φώτη Μισιχρόνη που αργότερα χρημάτισε και Δήμαρχος Αρήνης,οι οποίοι κατόρθωσαν να ανακόψουν την πορεία του Αιγύπτιου Στρατηλάτη προς το Μεσολόγγι. Μετά την αποτυχία αυτή ο Ιμπραήμ για να εκδικηθεί τους Αρηναίους, ισοπέδωσε το χωρίο τους (Τσορβατζί - Αρήνη), έκαψε τα καρποφόρα δένδρα της Περιοχής και έριξε στο έδαφος διαλυμένο αλάτι για να μη ξαναβλαστήσουν και δώσουν καρπούς για συντήρηση ανθρώπων και ζώων.

Η παραλία της Ζαχάρως είναι από τις ομορφότερες της Ελλάδας με ψιλή χρυσαφένια άμμο και κρυστάλλινα νερά, Έχει  μάλιστα βραβευτεί με την γαλάζια σημαία της ευρωπαΪής ένωσης
Βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη Καϊάφα μια περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς με ιαματικά λουτρά. Οι  θεραπευτικές ιδιότητες των θερμομεταλλικών πηγών Καϊάφα ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με το μύθο, σε τούτες τις πηγές καθάρισε ο κένταυρος Νέσσος την πληγή που του προκάλεσε το δηλητηριασμένο βέλος του Ηρακλή και έτσι εξηγείται η άσχημη μυρωδιά τους. Το σπήλαιο μέσα στο οποίο βρίσκονται θεωρούνταν τόπος ιερός, αφού εκεί έλεγαν ότι κατοικούσαν οι νύμφες Ανιγρίδες. Στην περιοχή του Καϊάφα κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 έλαβαν χώρα δύο σημαντικές μάχες: μία νικηφόρος κατά των Τουρκαλβανών και μία αμφίρροπος κατά των Αιγυπτίων.
Εχοντας το προνόμιο  να είναι η Ζαχάρω δίπλα στον Καϊάφα , αναπτύχθηκε και είναι πλέον  μια πλήρως οργανωμένη πόλη, με καλή ρυμοτομία και άριστη τουριστική οργάνωση, είναι ένα μέρος φιλόξενο με πανέμορφα τοπία και εντυπωσιακά αξιοθέατα.  Δέχεται πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα σε αυτόν τον μικρό παράδεισο της ευρύτερης περιοχής . Κατα την περίοδο 2006  και με αφορμή μια κινηματογραφική παραγωγή  με τίτλο "Οι γαμπροι της Ζαχάρως" απέκτησε μεγάλη φήμη , προσδοκώντας  ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη.

Kακόβατος

kakovatos-map


Νοτιοδυτικά της Ζαχάρως βρίσκεται και βορειοδυτικά του Λεπρέου.
Στις δυσμικές παραφυάδες του βουνού Μίνθη. Κατά τις συστηματικές ανασκαφές του DOERPFELD βρέθηκαν λείψανα ακρόπολης και θολωτών τάφων . Στους πρόποδες δυτικά του οικισμού βρίσκονται όστρακα και πήλινα ειδώλια . Δυτικά της θέσης αυτής και 100 μ Δυτικά της Εθνικής οδού υπάρχουν αρχιτεκτονικά τεμάχια και ερείπια κτιρίων . Πολλά από τα αρχιτεκτονικά μέλη είναι τώρα εντοιχισμένα στα σπίτια της περιοχής.
Βορειοανατολικά του Κακοβάτου σώζονται λείψανα αρχαίου οικισμού.
Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο του χωριού Κακόβατος φθάνουμε όταν ξεκινώντας από την Ζαχάρω και προχωρώντας στην εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας στο 25ο περίπου χιλιόμετρο, στρίψουμε προς τα πάνω και αριστερά, στο δρόμο που πηγαίνει στην Καλυδώνα σε απόσταση 200 μέτρων από την εθνική οδό συναντούμε τους προαναφερόμενους θολωτούς τάφους

Καλίδονα

kalidona-kostomera-map

Βρίσκεται 9,1 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 355.

Μάκιστος

artemida-makistos-milea-map

Βρίσκεται 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 68.

Μηλέα (Σκλίβα)

artemida-makistos-milea-map

Βρίσκεται 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 10

Μίνθη (Άλβαινα)

minthi-map

Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 201.

Ιερά και Ναοί

ΑΔΗ ΝΑΟΣ

Στο βουνό Μίνθη της Τριφυλλίας
Η Μίνθη ήταν παλλακίδα του Άδη, μέχρι που η Περσεφόνη την εκτόπισε και έγινε η ‘επίσημη’ σύντροφός του. Από τότε, η Μίνθη μεταβλήθηκε στο γνωστό φυτό δυόσμος και έδοσε το όνομά της στο βουνό αυτό της Τριφυλλίας. Αυτά παραδίδει ο Στράβωνας για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του ιερού του Άδη σε αυτό μέρος. Έπειτα από αυτά, γίνεται εύλογη η ύπαρξη κοντά στο βουνό και στον ναό, ποταμού ‘Αχέροντα’ ο οποίος χύνεται στον Αλφειό. Προκύπτει λοιπόν , μέσα από αυτές τις αναφορές η ιδιαίτερη σχέση των Μακιστίων και όλων των Ηλείων με την πραγματικά ασυνήθιστη σε άλλους τόπους λατρεία του Άδη. Δεν παραλείπει ο Στράβωνας, να αναφέρει και έναν λόγο (κατά τον Δημήτριο Σκήψιο) που οι Ηλείοι της Τριφυλλίας λατρεύουν εκτός των άλλων θεών και τον Άδη: επειδή η γη τους κρύβει πολλές αντιθέσεις, αφού αυτή παράγει εκτός από τους καλούς και κακούς καρπούς, όπως το θρύο , δηλητηριώδες φυτό και την ερυσίβη, ασθένεια των σιτηρών. Για άλλους λόγους οτους οποίους αναφέρει ο Παυσανίας, οι κάτοικοι της Ήλιδας τιμούσαν τον Άδη, επειδή τους είχε βοηθήσει στην επίθεση του Ηρακλή.

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΑΛΣΟΣ

Στο βουνό Μίνθη
της Τριφυλλίας, προς την πεδιάδα της Ζαχάρως
Ο Στράβων το τοποθετεί πάνω από την Πυλιακή Πεδιάδα, κοντά στο ναό του Άδη στη Μίνθη.

Νεοχώριον

neochori-map


Βρίσκεται 6 χιλιόμετρα νότια της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 325.

Ξηροχώριον

smerna-xirochori-map


Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βόρεια της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 514.

Πρασιδάκι
Πρασιδάκι

Βρίσκεται 13,5 χιλιόμετρα νότια της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 108.

Ροδινά
Ροδινά

Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 133.

Σμέρνα

smerna-map

smerna4

smerna3

Βρίσκεται 14 χιλιόμετρα βόρεια της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 311.

Σχίνοι

sxinoi-bisxinokampos-map


Βρίσκεται 4,1 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 648.

Ταξιάρχες

taxiarxes-map

kato-taxiarches-map

Βρίσκεται 19,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά (στο Θολό στρίβουμε αριστερά) της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 281.

Χρυσοχώρι (Τρύπες)
Χρυσοχώρι (Τρύπες)

Βρίσκεται 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ζαχάρως.
Κάτοικοι το 2001 ήσαν 92.

 

leader-logo

Δείτε οπωσδήποτε

video-ilia

Ολυμπία

News image

Όποιος έζησε κάποτε μια άγρια χειμερινή καταιγίδα με εκτυφλωτικές αστραπές...

>>>

Δάσος Φολόης – Κάπελης

News image

Το μοναδικό, επίπεδο δάσος της Ελλάδας, έκτασης 218.000 στρεμμάτων, αποτελείται...

>>>

Επικούρειος Απόλλων

News image

Την ίδια εποχή με την κατασκευή των οικοδομών στην Ακρόπολη...

>>>

Λίμνη Καϊάφα

News image

Η περιοχή του Καϊάφα και της ομωνύμου Λουτροπόλεως βρίσκεται στα...

>>>

Οι καταρράκτες της Νέδας

News image

Νότια της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας...

>>>

spacercreated by Mihanografiki