Οροπέδιο Φολόης Εκτύπωση E-mail

Δάσος Φολόης


foloi-for

Είναι ένα από τα σπανιότερα δάση, μοναδικό στα Βαλκάνια. Οι βελανιδιές του είναι ψηλές, άλλες ευθείς σαν κυπαρίσσια και  άλλες χοντρές πολύκλωνες σαν «βασίλισσες του δάσους». Κάτω από τον ίσκιο τους ευδοκιμεί μόνο η φτερίνα και τα σφερδούκλια. Η  Κάπελη παλαιότερα ήταν όλη ενωμένη. Τώρα πλέον αποτελείται από την Αντρωνέικη, την οποία χωρίζει μεγάλη χαράδρα με την Κουμανέικη και την Γιαρμενέικη.
Σε όλο το οροπέδιο κυριαρχεί η ευθύκορμη βελανιδιά (δρυς), την οποία ο λαός της περιοχής ονόμασε Κάπελη, που σημαίνει πυκνό δάσος ή άφθονο δάσος. Η Κάπελη λέγεται και «μπαλκόνι της Ηλείας». Από τα ψηλότερα βουνά φαίνεται σαν μεγάλο αλώνι με ακτίνα δέκα χιλιομέτρων.
Είναι ένα από τα σπανιότερα δάση, μοναδικό στα Βαλκάνια. Οι βελανιδιές του είναι ψηλές, άλλες ευθείς σαν κυπαρίσσια και  άλλες χοντρές πολύκλωνες σαν «βασίλισσες του δάσους». Κάτω από τον ίσκιο τους ευδοκιμεί μόνο η φτερίνα και τα σφερδούκλια. Η  Κάπελη παλαιότερα ήταν όλη ενωμένη. Τώρα πλέον αποτελείται από την Αντρωνέικη, την οποία χωρίζει μεγάλη χαράδρα με την Κουμανέικη και την Γιαρμενέικη.
Κοντά στις κατοικημένες περιοχές και στις χαράδρες συναντάμε καστανιές, πλατάνια, πουρνάρια, αριές, κουμαριές, ρείκια, σπάρτα, καρυδιές, οπορωφόρα δέντρα  και ορεινότερα σφάκα. Δυστυχώς μεγάλα κομμάτια του δάσους κόπηκαν και εκχερσώθηκαν από καταπατητές για να γίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και για να εκμεταλλευτούν την ξυλεία.
Στην πλούσια πανίδα της, κατά την αρχαιότητα και μέχρι το 1950, είχε αγριογούρουνα, ζαρκάδια, ελάφια, ρήσους, ικτίνους. Σήμερα συναντάμε λαγούς, κουνάβια, αλεπούδες, τσακάλια, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους και χελώνες. Από ορνιθοπανίδα  συναντάμε πέρδικες, μπεκάτσες, φάσες, κίσες, κούκους, τριγώνια, τσαλαπετεινούς, κορυδαλλούς, δρυοκολάπτες, αετούς, οξιές, αετομάχια, ξεφτέρια και κουκουβάγιες. Έχει ποικιλία ζωυφίων και μάλιστα από τις κατώτερες συνομοταξίες των εντόμων και ερπετών όπως οχιές, αστρίτες, δεντρογαλιές, αστριτοχές, σαΐτες, σαύρες, γαϊδουρομουστέλες, και χελώνες.
Η Κάπελη είναι άνυνδρη και ξηρή το καλοκαίρι. Διατηρείται μόνο από την υγρασία, η οποία συντηρείται στο έδαφος λόγω της πυκνότητας των δέντρων που δεν αφήνουν τον ήλιο να περάσει.
Πολλοί αριθμημένοι δασικοί δρόμοι διασχίζουν την Κάπελη που προσφέρεται για ιππασία και ποδηλατοδρομία.
Στην περιοχή «Λάκα-πούσι» δεντροφυτεύτηκε έκταση 100 στρεμμάτων πριν 20 χρόνια ώστε να χρησιμεύσει για παραγωγή νέων φυτών.
Η περιβαλλοντική ποιότητα του δάσους επιβεβαιώνεται από την αξιολόγηση ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδος (ΣΠΠΕ)
Το δάσος έχει απογραφεί με την οδηγία 92/43 του συμβουλίου της Ε.Ε. για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας και είναι επιλέξιμο να ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000.


Το δρυοδάσος της ΦολόηςΤο δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές (Quercus sp.).

Θεωρείται μία από τις «196 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας» από το Δίκτυο Natura 2000 με αναπαραγόμενα είδη τον Φιδαετό, τον Χρυσαετό, τον Πετρίτη, τον Μπούφο, την Αλκυόνη, τον Λευκονώτη και τον Μουστακοτσιροβάκο.

Στο ευρύτερο βιότοπο του δάσους απαντώνται αλκυόνες και βίδρες. Το οικοσύστημα της περιοχής είναι τυπικά μεσογειακό και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων.

Παράγει 550 κυβικά μέτρα ξυλείας από τα οποία το 80% είναι καυσόξυλα και το 20% τεχνική ξυλεία για την παραγωγή σπόρων Μαύρης Πεύκης.

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣΚωδικός Περιοχής: GR2330002
Τύπος: B


Γεωγραφικό Μήκος: 21o 43
Γεωγραφικό Πλάτος: 37o 46


Διοικητική Περιφέρεια: Δυτική Ελλάδα
Νομός: Ηλείας


Μέσο Υψόμετρο (m): 425
Έκταση (ha): 9723
Μήκος: -
Περιγραφή: Τον κύριο τύπο βλάστησης αντιπροσωπεύουν τα δάση με Quercus frainetto τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 3.917 ha. Στις δυτικές εκθέσεις η Q. frainetto απαντά σε μίξη με την Pinus halepensis και σε όριά της, στις παρυφές του δάσους αναμιγνύεται με αείφυλλα πλατύφυλλα, τα οποία αποτελούν και τον υπόροφό της. Χαρακτηριστική είναι η απουσία της φυσικής αναγέννησης των δασών της Q. frainetto και τα σημάδια των καλλιεργειών, της βόσκησης και της λαθροϋλοτομίας. Στα περισσότερα άτομα παρατηρήθηκε η παρουσία του παράσιτου Loranthus europaeus. Μέσα στα δάση αυτά υπάρχει και ο σποροπαραγωγός κήπος βελτίωσης ειδών της Pinus nigra. Τα δάση της P. halepensis καταλαμβάνουν έκταση 1.231 ha από τα χαμηλότερα υψόμετρα μέχρι τα 700 m και τα εκμεταλλεύονται οι αγρότες της περιοχής για συλλογή ρητίνης. Ο υπόροφός τους αποτελείται από αείφυλλα πλατύφυλλα κατά τμήματα και στα χαμηλότερα υψόμετρα οι συστάδες που έχουν υποστεί την επίδραση πυρκαγιών, βρίσκονται στη φάση της ανάκαμψης μέσω της οδού της φυσικής αναγέννησης. Η μακκία βλάστηση απαντά ως αμιγής, σε μικρή έκταση, σε ασβεστόλιθους και ως υπόροφος της Pinus halepensis στα χαμηλότερα υψόμετρα των συστάδων της Q. frainetto. Τα φρύγανα και οι εγκαταλειμμένοι αγροί καταλαμβάνουν τις εκτάσεις γύρω από τους οικισμούς και διάκενα των δασών. Οι γεωργικές καλλιέργειες καταλαμβάνουν εκτάσεις γύρω από οικισμούς, αλλά και μέσα στα δάση της Q. frainetto, οι οποίες προήλθαν από εκχερσώσεις, πυρκαγιές και καταπατήσεις.


Τύποι Οικοτόπων: Φρύγανα Sarcopoterium spinosum, Δάση σκληρόφυλλων που χρησιμοποιούνται για βοσκή (dehesas) με Quercus ilex, Δάση με Quercus frainetto, Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά είδη πεύκων της Μεσογείου.


Είδη φυτών: -


Είδη ζώων: Lutra lutra, Elaphe quatuorlineata.


'Aλλα σημαντικά είδη:
-Χλωρίδα: -

-Πανίδα: 1A, 2B, 5C.


Επιπτώσεις/Δράσεις:
-Θετική: -

-Ουδέτερη: -

-Αρνητική: 140, 167, 180, 230, 243 (IN) / 180, 243 (AR)


Καθεστώς προστασίας:
-Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο: -

-Διεθνές επίπεδο: ΣΠΠ.
Σπουδαιότητα: Οι σπερμοφυείς συστάδες της Quercus frainetto προστατεύουν καλά το έδαφος και ανταποκρίνονται πληρέστερα στη γενικότερη ισορροπία του περιβάλλοντος. Τα δάση της περιοχής βρίσκονται μέσα στις συλλεκτήριες λεκάνες των ποταμών Ερύμανθου και Πηνειού και έχουν αυστηρό προστατευτικό χαρακτήρα όχι μόνο στο έδαφος των καλλιεργειών στα χαμηλότερα αλλά και στα έργα πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής. Τα δάση της Pinus halepensis συμπληρώνουν την ποικιλότητα του τοπίου και μαζί με τους άλλους τύπους βλάστησης αυξάνουν τη σταθερότητα του οικοσυστήματος της περιοχής. Η προστασία της Quercus frainetto στην ευαίσθητη αυτή οικολογικά περιοχή, θα συμβάλει στη διατήρηση της δομής και της ισορροπίας των μεσογειακών οικοσυστημάτων.

 

Δημοσκοπήσεις

Πιστεύετε ότι έχει αποτέλεσμα η προβολή του Νομού μας μέσω του Διαδικτύου;
 

leader-logo

Δείτε οπωσδήποτε

video-ilia

Ολυμπία

News image

Όποιος έζησε κάποτε μια άγρια χειμερινή καταιγίδα με εκτυφλωτικές αστραπές...

>>>

Δάσος Φολόης – Κάπελης

News image

Το μοναδικό, επίπεδο δάσος της Ελλάδας, έκτασης 218.000 στρεμμάτων, αποτελείται...

>>>

Επικούρειος Απόλλων

News image

Την ίδια εποχή με την κατασκευή των οικοδομών στην Ακρόπολη...

>>>

Λίμνη Καϊάφα

News image

Η περιοχή του Καϊάφα και της ομωνύμου Λουτροπόλεως βρίσκεται στα...

>>>

Οι καταρράκτες της Νέδας

News image

Νότια της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας...

>>>

spacercreated by Mihanografiki